Historisch overzicht    Print
Zo Koekelberg heden ten dage het beeld van een 'stad' op een 'berg' oproept, dan was dit niet altijd het geval.

Van op de Koekelberg stroomden weleer klare klaterende waterstroompjes, zoals de beek Paruck, de hellingen van het Molenveld af om zich via enkele meertjes samen te voegen in de Maelbeek, dichtbij de Zwarte Vijvers, die op haar beurt in de Zenne vloeide. Tot in 1869 vormde de Paruck de scheiding tussen Koekelberg, gehucht van Sint-Agatha-Berchem, en Sint-Jans-Molenbeek.

Deze beken waren de slotgrachten van een kasteel dat er gebouwd was door de heren van de streek omwille van de mooie ligging. Omheen deze versterkte vesting zochten de boeren en de laten bescherming. Dit was de oorsprong van een nederzetting.

De eerste adelijke afstamming komt voort van een patriciërsfamilie, genaamd "de Coeckelberge" die reeds in 1220 in de akten vermeld wordt.

Hier vindt men de eerste sporen van de naam van de gemeente.

Wat betekent de naam KOEKELBERG ?

Verschillende versies doen de ronde, maar deze is een sympathieke:
"Koek" is een verhoogd rond stuk grond.
"berg" vereist geen uitleg.
Bijgevolg kan de naam Koekelberg betekenen een heuvel of een berg met een ronde vorm.

Omheen het kasteel vormde zich maar een kleine boerennederzetting. Koekelberg zou zijn landelijk karakter behouden hebben indien er in de XIXe eeuw geen stedelijke explosie plaats gevonden had.

De stedelijke bevolking van de Stad Brussel groeide gedurig aan in de Middeleeuwen. De bevoorrading begon meer en meer problemen te stellen. De omliggende velden waren verplicht steeds meer en meer bloem, groenten, melk, boter, enz… op te brengen in ruil voor stedelijke producten. Men begrijpt dan ook waarom de Magistraat van Brussel zijn machtsgebied wenste uit te breiden. Maar de Heren van Koekelberg wilden geenszins afstand doen van hun voorrechten. Koekelberg maakte bijgevolg nooit deel uit van de "Brusselse Kuip".

Het dorp Jette stuurde zijn goederen langs een weg die aansloot op de Gentsesteenweg, de belangrijkste weg die het Noordwesten van het gewest doorkruiste. In de hoek gevormd door deze wegen ontstond Koekelberg.

In de volgende eeuwen veranderde Koekelberg grondig. De reden ervan moet gezocht worden in het toenemend belang van de abdij van Dieleghem-Jette.Gedurende de XVIIe eeuw en tot het einde van de XVIIIe eeuw verhoogde de macht van de abdij evenredig aan haar rijkdom. Een onophoudend verkeer, langs de Jetsesteenweg, over het grondgebied van Koekelberg, en over de Gentsesteenweg, ontstond tussen de abdij en de stad. Na een eeuw van economische voorspoed werd de abdij van Jette niet gespaard door de Franse revolutionairen en lag de Jetse steenweg, en dus ook Koekelberg, er verlaten bij.

Op administratief vlak maakte Koekelberg deel uit van Sint-Agatha-Berchem, dat voornamelijk een landelijk karakter had. De veranderingen die Koekelberg zou ondergaan vanaf de XIXe eeuw, werden veroorzaakt door Sint-Jans-Molenbeek, dat ten prooi viel aan de stedelijke ontwikkeling van Brussel.

De gronden van Molenbeek, die door de verschillende armen van de Zenne bespoeld werden, waren te vochtig en overstroomden te vaak om aantrekkelijk te zijn voor de gegoede burgerij. Nijverheden kwamen er zich vestigen. Zij bleven een bepaalde tijd afgezonderd liggen temidden van velden en weiden. Later vestigde een werkliedenbevolking zich omheen deze fabrieken en werkhuizen. Ingevolge de felle ontwikkeling van de bouw stegen de prijzen van de gronden en zochten de nieuwe bedrijven, die van de overbevolking wilden gebruik maken, andere vestigingen. Zij kozen voor Koekelberg dat in de onmiddellijke omgeving lag.

Deze industrialisatie trok beetje bij beetje een werkliedenbevolking aan, die heden ten dage nog kenmerkend is voor het benedengedeelte van de gemeente.

Op vraag van de bevolking werd in 1842 een wet gestemd, waardoor Koekelberg een afzonderlijke gemeente van Sint-Agatha-Berchem werd.

De jaren gingen voorbij en sinds 1989 behoort Koekelberg tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

(Uittreksels uit de studie van dhr. A. PARDOEN)

Enkele foto's genomen in het begin van de eeuw

(te vergelijken met de huidige foto's van dezelfde plaatsen die voorgesteld zijn op de paginavoorstelling van de gemeente)

Image
Gemeentehuis
Image
Oude Basiliek

Image
Leopold IIlaan
Image
Brouwerij van Koekelberg

Image
Elisabeth park
Image
Sint-Anna Kerk

Image
Simonis plein
Image
Kiosk van Elisabeth Park

Alle foto's zijn ook besschikbaar op de voorpagina.

 <<<Ook te zien:
    » Historisch overzicht
    » Historisch overzicht
    » Duurzaam Wijkcontract 'Historisch Koekelberg' (2012-2015)
 
Gemeentehuis
Vanhuffelplein 6
1081 KOEKELBERG

Openingsuren :
MA. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.45
DI. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.45
WO. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.45
DO. 08.00-12.00
VR. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.4502/412.14.11
02/414.10.71
@ info.1081@koekelberg.brussels
 
 
 
 
 
Activiteitenkalender
»  
 M D W D V S Z
» 
1
2
3
4
5
6
»
7
8
9
10
11
12
13
»
14
15
16
17
18
19
20
»
21
22
23
24
25
26
27
»
28
29
30
31
    
Woensdag 2 december
Koekelberg
WOE


DON


VRI


Het huidige weer :
Koekelberg

T° : 7.6 °C
Sol. Rad : 0 W/m²


MeteoBelgique Volledig weerbericht
www.meteobelgie.be
Luchtkwaliteit
Verwachting
Woe : ()
Don  : ()
Vri  : ()

Made, designed & hosted by ICT Koekelberg ©2012
Contact Webmaster