Verzusteringen    Print

1. De Zustersteden van Koekelberg :

De gemeente Koekelberg is verzusterd met twee Europese steden : Hyères-les- Palmiers (Var), in Frankrijk en Sanlúcar de Barrameda (Andalusië), in Spanje.

1.1 De stad Hyères-les-Palmiers (Var, Frankrijk) :

rimg01001.jpg

 Op 26 november 1977 tekenden Paul BOSSAERT, Burgemeester van Koekelberg en Dr PERRON, Senator - Burgmeester van Hyères, het definitieve akkoord om deze twee gemeenten te laten verzusteren. De uitwisselingen tussen deze twee gemeenten zijn op cultureel (tentoonstelling van schilderwerken in het Stepmanhuis) en toeristisch gebied.

Sinds 2003 gaan om de 2 jaar een veertigtal Koekelbergse senioren naar Hyères om zich onder de zon van de Varois te koesteren. Het is een feit dat de deelnemers aan deze reis steeds in de wolken zijn over de schoonheid van de streek, vooral door de zon en de prachtige eilanden. De "Hyèrois" nemen deel aan de EuroFéria, waarbij ze in een "caseta" hun streekproducten voorstellen, zoals de beroemde rosé en toeristische documentatie.

Door zijn patrimonium, zijn geografische ligging en zijn klimaat is Hyères het hele jaar door een uitzonderlijke toeristische bestemming. Hyères, gelegen aan de Varois kust, beschikt over een beschermde omgeving zowel op zee als op het land. Vanop de kust van Hyères heeft men zicht op de drie gouden eilanden : Porquerolles, Port-Cros en Le Levant.

Hyères beschikt tevens over een cultureel patrimonium dat gekenmerkt is door de verschillende historische tijdperken. Veel historische gebouwen, monumenten en sites zijn er het bewijs van. Denken we maar aan, onder andere, de villa Noailles en de archeologische site van Fouilles d'Olbia.

http://www.ville-hyeres.fr/

http://www.ot-hyeres.fr/

1.2 De stad Sanlúcar de Barrameda (Andalusië, Spanje)

sanlucar.jpg

Sanlúcar is een kleine stad gelegen aan de Costa de la Luz (Spanje). Het is er aangenaam om leven, gemakkelijk te bezoeken en de stad heeft zijn uitgelezen Andalusisch karakter behouden. Vermits de stad niet overdreven toeristisch is, kan de bezoeker er het echte Spanje leren kennen.

De architectuur van de stad vertoont diepe Romaanse en Arabische sporen. In de oude stad staan er vele historische gebouwen en paleizen, zoals deze van de hertogen van Orléans en Bourbon, de Medina Sidonia en het Kasteel St-Jacques. Al deze plaatsen herinneren aan de rijke geschiedenis van Sanlúcar. De haven van de stad kent ook een zeker aanzien omdat Christopher Columbus er aanmeerde tijdens zijn reis naar Amerika en Magallaês en Juan Sebastian Elcano er vertrokken voor hun wereldreis.

Sanlúcar de Barrameda biedt vele bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn zoals het Nationaal Park van Doñana, het grootste natuurreservaat van Europa, dat behoort tot het UNESCO erfgoed en gelegen is op de andere oever van de Guadalquivir. Het "Algaida", de "Marshes" en de vissershaven zijn andere zeer interessante plekjes. Ook voor de sportievelingen is er keuze te over : paardensport, zeilen, tennis, golf, zwemmen, kayak, moutainbike, flamenco-lessen en uitstappen. De driedaagse paardenrennen die ieder jaar in de maand augustus plaatsvinden bieden eveneens ontspanning van zeer hoge kwaliteit. Het is niet eenvoudig om de sfeer te beschrijven die er heerst tijdens deze wedstrijden die doorgaan op het strand aan de monding van de Guadalquivir en die prachtig uitzicht bieden op het natuurreservaat van de Doñana. De laatste wedstrijd vindt plaats bij zonsondergang en baadt in een feestelijke sfeer.

http://www.turismosanlucar.com/
http://www.aytosanlucar.org/

 

 

 

 

 

2. De bevriende steden

2.1 Kolobrzeg (Polen)

 

 

 

20050311_042.jpg

Sinds 2003 werden er ook vriendschapsbanden gesmeed met Poolse steden. Eerst werden er contacten gelegd met de stad Kolobrzeg.In augustus 2003 ging een Koekelbergse afvaardiging naar Kolobrzeg om er de lokale vertegenwoordigers te ontmoeten en een intentieverklaring te ondertekenen, met het doel samen te werken en de contacten en uitwisselingen tussen de burgers te bevorderen. Dit heeft ertoe opleid dat er nog contacten werden gelegd met Poolse steden, zoals Kolobrzeg en Szczecin, die gelegen zijn in de Provincie van West-Pommeren.

In oktober 2004 hadden we het genoegen om in Koekelberg het bureau van de Provinciale vertegenwoordiging van West-Pommeren in te huldigen en in mei 2005 boodt de dienst Verzusteringen de Koekelbergenaren de mogelijkheid mee te gaan op de eerste ontdekkingsreis naar deze Provincie.

http://www.kolobrzeg.pl/

2.2 De Provincïe West-Pommeren in 't kort

Województwo Zachodniopomorskie (in het Pools), is een van de 16 administratieve provincies (Woiwodschap) van Polen. De Poolse provincies worden dikwijls aangeduid . De Poolse naam voor West-Pommeren is Pomorze Zachodnie. Deze provincie ligt in het noordwesten van het land en haar naam verwijst naar de historische provincie Pommeren (Pomorze).

De hoofstad van de provincie is Szczecin. West-Pommeren werd opgericht op 1 january 1999 uit delen van de oude provincies Gorzów Wielkopolski, Koszalin, Piła, Słupsk et Szczecin, ten gevolge van de wet van 1998 waarbij Polen administratief werd heringedeeld. West-Pommeren bestaat uit 21 districten (powiats) en 114 gemeenten. Drie steden hebben districtorechten. De oppervlakte van de provincie bedraagt 22.902 km² en in 2003 waren er 1.735.900 inwoners.

http://www.kolobrzeg.pl/glowna/index.php

3. Contactsteden

Naast de 2 zustersteden heeft Koekelberg ook vriendschapsbanden met 6 andere Europese steden waarmee een vriendschapscharter werd ondertekend. Koekelberg heeft op 20 mei 2006, in het kader van de herdenking van 175 jaar België, vriendschapsbanden verstevigd met Bastenaken, Ieper en Kelmis.

charte_amiti_ieper.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laten wij ze ontdekken :

3.1 Aeghion (Griekenland) :http://www.teladiaracne.org/images/File/GRECIA/fichmuseoateliergrecia%20.doc

3.2 Bastenaken (België) : http://www.bastogne.be/

blason_ville.jpg

 

 

 

 

 

3.3 Bournemouth (Groot-Britannië) : http://www.bournemouth.gov.uk/

3.4 Borsele (Nederland) : http://www.borsele.nl/

3.5 Glostrup (Denemarken) : http://www.glostrup.dk/

3.6 Ieper (België) : http://www.ieper.be/ 

3.7 Kelmis (België) : gemeindewappen_bunt.jpg

 

 

 

 
 
 
 
Site officiel de la Commune de Kelmis/La Calamine : http://www.lacalamine.be/ 
 
 
3.8 Santarem (Portugal) :
Site officiel de la Ville de Santarèm : http://www.ribatejo.com/
 
 
Contact :


<<<Ook te zien:
    » Verzusteringen
    » Verzusteringen
    » Verzusteringen
 
Gemeentehuis
Vanhuffelplein 6
1081 KOEKELBERG

Openingsuren :
MA. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.45
DI. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.45
WO. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.45
DO. 08.00-12.00
VR. 08.00-12.00 | 13.30 - 16.4502/412.14.11
02/414.10.71
@ info.1081@koekelberg.brussels
 
 
 
 
 
Activiteitenkalender
»  
 M D W D V S Z
»     
1
2
3
4
»
5
6
7
8
9
10
11
»
12
13
14
15
16
17
18
»
19
20
21
22
23
24
25
»
26
27
28
29
30
31
 
Woensdag 28 oktober
Koekelberg
WOE

10°
13°
DON


12°
VRI

12°
15°
Het huidige weer :
Koekelberg

T° : 12.8 °C
Sol. Rad : 221 W/m²


MeteoBelgique Volledig weerbericht
www.meteobelgie.be
Luchtkwaliteit
Verwachting
Woe : ()
Don  : ()
Vri  : ()

Made, designed & hosted by ICT Koekelberg ©2012
Contact Webmaster