DAPPERENSTRAAT - HERAANLEG NAAR HET ZUSSEN BRONTËPLEIN
Het bovenste gedeelte van de Dapperenstraat zal van naam en look veranderen!
De gemeente startte in 2023 met het definitieve project voor dit stukje straat, om het zo om te vormen tot een aangename ontmoetingsplaats voor de wijk.
Hier lees je meer over hoe dit project de afgelopen jaren geëvolueerd is.
In het kader van de uitwerking van de gids “Gids 2022 voor de verbetering van de schoolomgeving in het Brussels Gewest” van perspective.brussels ontwikkelde een consortium van drie studiebureaus een advies over het inrichten van veilige en aangename schoolomgevingen in Brussel. Deze gids bevat een reeks aanbevelingen om aan vier doelstellingen te beantwoorden:
- een veilige
- aangename
- toegankelijke
- en gezonde schoolomgeving.
We stelden hen voor om de Dapperenstraat als Case study te gebruiken in het kader van hun studie. In het kader van de analyse van deze case study, organiseerden de studiebureaus workshops met drie klassen uit Comenius secundair en met de actoren actief in de nabijheid van de Dapperenstraat, evenals een workshop met bewoners.
In 2022 dienden we een dossier in bij de projectoproep “De Stad Beleven” van Brussel Mobiliteit. Deze oproep geeft de kans om openbare ruimte tijdelijk of definitief om te vormen en tot leven te brengen. Op maat geschreven voor een project in de Dapperenstraat dus. En zo ging deze lente het project "Piétonnier Brontë LAB" van start.
Voor de uitvoering van het project besloten we om in zee te gaan met gemeenschapscentrum De Platoo, die de coördinatie van het socio-culturele luik op zich zou nemen en een coherente programmatie kon samenstellen samen met andere lokale actoren, actief in sport, cultuur, samenlevingsopbouw, jongerenwerking of vrije tijd.
Dit leverde eerste ontwerp op voor de voorlopige inrichting van de Dapperenstraat. In dit ontwerp werden zowel ideeën van bewoners, van de kinderen uit omliggende scholen als van lokale socio-culturele actoren verwerkt tot een coherent geheel.
Dit proefproject werd gefinancierd door Brussel Mobiliteit (projectoproep “De stad beleven”) en de VGC (projectoproep Playcation).
In 2023 stelde de gemeente een studiebureau aan om het participatieproces in goede banen te leiden en het definitief ontwerp voor de heraanleg uit te werken.
Op basis van het voorbereidende werk van het studiebureau dat de case study uitvoerde en de ervaringen opgedaan uit het pilootproject Piétonnier Brontë LAB, startte het studiebureau Suède36 met het uitwerken van het voorontwerp voor de definitieve heraanleg van de site. Om tot een degelijk voorontwerp te komen, zal het studiebureau de volgende participatiemomenten organiseren:
- Een permanentie ter plaatse op een moment waarop de locatie het drukst gebruikt wordt (voorzien op woensdag 15/11 van 12u tot 16u) Tijdens deze permanentie zullen passanten feedback kunnen geven op vier verschillende schetsen.
- Een concertatie met technische diensten, nutsvoorzieningsdiensten en hulpdiensten.
- Een concertatie met alle actoren die in Vrijetijdspunt actief zijn en de scholen in de nabije omgeving van de site.
- Een vergadering met het brede publiek (voorzien op 16 mei 2024 om 19.00u.).
Wil je graag iets melden aan het studiebureau? Contacteer hen via dit e-mailadres: mobiliteit@koekelberg.brussels
De vergunningsaanvraag voor het definitief ontwerp zal ingediend worden voor de zomer van 2024. In het kader van de vergunningsprocedure wordt een openbaar onderzoek georganiseerd.
More info to follow.