PIÉTONNIER BRONTË LAB - EXPERIMENTEREN MET OPENBARE RUIMTE

 

De Dapperenstraat wordt een voetgangerszone, dat wist je wellicht al.  Maar wat doe je dan met een stuk vrijgekomen asfalt?  Dat is de logische uitdaging die daarop volgt!

Vorig jaar dienden we met de gemeente een dossier in bij de projectoproep “De Stad Beleven” van Brussel Mobiliteit.  Deze oproep geeft de kans om openbare ruimte tijdelijk of definitief om te vormen en tot leven te brengen.  Op maat geschreven voor een project in de Dapperenstraat dus.  En zo ging deze lente het project "Piétonnier Brontë LAB" van start.

Voor de uitvoering van het project besloten we om in zee te gaan met gemeenschapscentrum De Platoo, die de coördinatie van het socio-culturele luik op zich zou nemen en een coherente programmatie kon samenstellen samen met andere lokale actoren, actief in sport, cultuur, samenlevingsopbouw, jongerenwerking of vrije tijd.

Dit leverde  eerste ontwerp op voor de voorlopige inrichting van de Dapperenstraat.  In dit ontwerp werden zowel ideeën van bewoners, van de kinderen uit omliggende scholen als van lokale socio-culturele actoren verwerkt tot een coherent geheel.  En, niet onbelangrijk detail, met een knipoog naar de Koekelbergse reuzentraditie.  Na de reus Raymundo en de reus (onder constructie) van Armand, wordt de Dapperenstraat tot aan haar definitieve heraanleg - die in de toekomst het Zussen Brontëplein wordt - bezet door de reuzen Brontë. 

Niet staand maar languit liggend over de straat, gemaakt van natuurlijke materialen zoals boomstammen en natuurlijke klimheuvels, die dienstdoen als natuurlijk speel- en vergroeningszone.

 

De partners in het project:

  • Het bestuur van de gemeente Koekelberg
  • Dienst sport, onderwijs, jeugd, vrije tijd, cultuur, Brede School van de gemeente Koekelberg
  • Gemeenschapscentrum De Platoo
  • Cultureel Centrum Archipel19
  • BIDs Belgium
  • Upliving
  • Voisins d’Eliza’s buren
  • Wijkcomité LIberté
  • VGC - Playcation

 

 

Volg de blog van de pilootgroep hier (PADLET)

Of bekijk het activiteitenprogramma deze zomer op de website van GC De Platoo.

  Twitter share button Facebook share button  
 
Openbare ruimtes
Henri Vanhuffelplein 6
1081 Koekelberg
icon téléphone   02 412 14 30
icon email