KOEKELBIRDS - DE ONTMOETINGSPLAATS VOOR VOGELS!
Van Elisabeth Park ... naar het Panorama van de Basiliek!
Mensen komen hier doordeweeks om te wandelen en op zondag om te ontspannen, maar het Elizabethpark is veel meer dan alleen een plek om te ontspannen. Als je goed naar de bomen kijkt en het hele jaar door goed luistert, is het ook een prachtig stukje natuur in hartje Brussel. Dat klopt: er leven tientallen vogelsoorten of ze komen er elk jaar op doortrek! Het is een geweldige kans om je ogen - en oren! - om de rijkdom van deze plek te zien en ervan te genieten.
Dankzij de hoge leeftijd - het werd ontworpen tijdens het bewind van Leopold II - en de diversiteit aan plantensoorten die de oude bomen omringen, is het Elizabeth Park de thuisbasis van een verscheidenheid aan inheemse en bezoekende vogelsoorten die je je nooit zou voorstellen als je hier gewoon komt om een frisse neus te halen of je hond uit te laten.
Van de lente tot diep in de winter brengt elk seizoen een andere kleur, geur en zang in het park. De gemeente Koekelberg heeft dit begrepen en organiseert nu elk jaar begin mei één of meerdere vogelwandelingen (zie de regelmatige kalenders van de gemeente).
Zodra je de weg verlaat en het Elisabethpark binnenkomt, herinneren de vogels je eraan dat dit hun thuis is.
Meneer Valk op een neergestreken klokkentoren!
De vroege ochtend is ongetwijfeld het beste moment om dit te beseffen, met de verwelkomende pimpelmezen en koolmezen die uit volle borst zingen, de openhartige strofen van het roodborstje, de donderende zang van het winterkoninkje, het getrommel van de grote bonte specht, de schorre roep van de eiken gaai en de onvermijdelijke kletsende ringhalsparkieten!
Maar de wandeling moet beginnen aan de voet van de basiliek. Sinds enkele jaren heeft een prestigieuze gast zijn intrek genomen op de hoogten: de slechtvalk. Het is je vergeven als je denkt dat het de slechtvalk zelf is die de oplettende bezoeker vaak begroet, al krijsend overvliegt of zelfs neerstrijkt op een van de twee imposante klokkentorens van het kerkgebouw!
Van de Sahara tot Koekelberg
Ook in het voorjaar zijn een aantal soorten - zwartkop, gierzwaluw en kleine karekiet - net teruggekeerd uit hun overwinteringsgebieden in het Middellandse Zeegebied - of zelfs Afrika! - signaleren ook hun aanwezigheid met hun karakteristieke zang. Maar hoe komt een grasmus in hemelsnaam terecht in een park in hartje Brussel? Het Elisabethpark is een belangrijke schakel in het netwerk van parken in de hoofdstad en, meer in het algemeen, in de grote keten van Europese groene ruimten en natuurgebieden, groot en klein, die vogels helpen bij hun seizoensgebonden migratie, die lang kan zijn en vaak vol valkuilen zit. Elke wandeling die we maken zou ons eraan moeten herinneren dat we de kwetsbare ecosystemen van onze stadsparken en -tuinen moeten beschermen.
De Basiliek zit op de eerste rij bij de migraties!
Als je je interesseert voor de vogels van het Elisabethpark, zou dat je moeten aanmoedigen om je wandeling te beëindigen waar je begonnen bent: bij de Basiliek van Koekelberg. Maar nu is het de bedoeling om de koepel en het fantastische panorama op 52,8 meter boven de zeespiegel te bereiken. Wat heeft dit met vogels te maken? Het lijkt misschien een ongebruikelijke plek, maar als je erover nadenkt, laat het unieke 360-graden uitzicht de oplettende kijker met een verrekijker of telescoop de herfst- en lentetrek live meemaken. Van veldleeuweriken tot kwikstaarten, zwaluwen en maar liefst 7 soorten roofvogels (waaronder de eerste rode wouw in het voorjaar van 2023!), in totaal zijn er al bijna 80 soorten geïdentificeerd vanuit de koepel van de basiliek, wat suggereert dat het potentieel ongetwijfeld nog groter is.
Door middel van regelmatige artikelen in deze kolommen houden we je op de hoogte van het laatste ornithologische nieuws uit het park en de omgeving... in de hoop - wie weet? - nieuwe roepingen!
Dus, verrekijker in de aanslag? Go!
Benoit FORGET